Отлично представяне на учениците от ОУ. " Никола...
Отлично представяне на учениците от ОУ "Никола Йонков Вапцаров" в есенния кръг на "Математика без... Повече...
" Ден на четенето" IV а клас
17.11 -Ден на четенето Ученици от 4.а кл. гостуваха при уч-те от 1.б и 1.в клас с приказката ,,... Повече...
"Ден на четенето" в IV б клас
На 17.11., учениците от 4."б" клас, отбелязаха "Ден на четенето". Четвъртокласниците се потопиха... Повече...
Урок на тема: " Вредата от тютюнопушенето"
В час на класа учениците от ОУ " Никола Й. Вапцаров" с интерес изслушаха презентация за вредата от... Повече...
Съдия и прокурор изнесоха открит урок пред 75...
Съдия Доротея Иванова от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура... Повече...
prev
next
Четвъртък, 16 Ноември 2023 08:09

Съдия и прокурор изнесоха открит урок пред 75 седмокласници от ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ Разград

Съдия Доротея Иванова от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград изнесоха открит урок пред ученици от 7 „а“, 7 „б“ и 7 „в“ клас на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Разград в рамките на Образователната програма на Висшия съдебен съвет, която се реализира в партньорство с Министерство на образованието и науката – „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

 Магистратите се срещнаха в учениците в спортната зала на учебното заведение, където представиха темата за агресията в училище, наказателната отговорност на непълнолетните и възпитателните мерки за деца при противообществени прояви.

Съдия Иванова обясни на подрастващите как всички ние ежедневно се сблъскваме с правото като посочи и конкретни примери. По желание на децата магистратът разясни как малолетните и непълнолетни лица участват в съдебни дела – явяват ли се в съдебна зала, къде и как се разпитват деца – свидетели или жертви на престъпление, като подчерта че малолетните лица не носят наказателна отговорност. Посочи, че спрямо непълнолетните лица винаги се налагат по-леки наказания от предвидените за пълнолетните. Информира ги в кои случаи се налагат възпитателни мерки от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и кога Местната комисия прави предложение до съда за налагане на двете най-тежки мерки –  настаняване в социално-педагогически интернат и в във възпитателно училище – интернат.

Прокурор Зорница Цветкова изброи изчерпателно 13-те възпитателни мерки, които могат да бъдат наложени спрямо малолетни и непълнолетни с противообществени прояви.

Съдия Иванова засегна и темата за така нареченото възстановително правосъдие, което няма за цел да накаже, а по–скоро да намери причината за противоправното поведение на детето и даде решение как да бъде коригирано неговото поведение за да спазва законите и правилата в обществото.