План прием за I клас за учебната 2021/2022 г
Съгласно заповед № 15 - 81 / 24.03.2021 г. броя на паралелките  за 1 клас  е 3 (три)... Повече...
Областния кръг на олимпиадата по физика 2021 г.
Протокол № 2 за резултатите на учениците от областния кръг на олимпиадата по физика 2021 г. Повече...
Областен кръг на олимпиада "Знам и мога " 2021 г...
Протокол № 2 за резултатите на учениците от областния кръг на олимпиадата " Знам и мога " 2021 г Повече...
Световния ден на рециклирането
С различни дейности добрите стопани на планетата от ОУ „Никола Йонков Вапцаров” отбелязаха... Повече...
prev
next
Понеделник, 22 Март 2021 07:14

Световния ден на рециклирането

С различни дейности добрите стопани на планетата от ОУ „Никола Йонков Вапцаров” отбелязаха Световния ден на рециклирането.

   Мъничетата от втори клас изработиха музикални инструменти от хартия и пластмасови отпадъци. Със сръчни ръчички и упорит труд се сдобиха с барабан, маракаси, триъгълник, дайре.....

От стари вестници си направиха тръбички, които свиха с помощта на шишчета. Подлепиха ги в решетка, която оцветиха с боички. Така приготвеното пано е готово за аранжировка - цветя от салфетки.

    Друга идея беше изработването на уред за игра от пластмасова бутилка. Ех, че веселба падна! Организираха си турнир и забравиха за телефоните. Нека е студено вън, те си играят и се забавляват в класната стая.

    Провокирани да търсят още идеи за рециклиране на материали, които да вършат работа, подготвят  да направят водопад в коридора на училище, за да се разхлаждат всички покрай него в предстоящите топли дни.

    Големите тръгнаха по „пътя на хартията”. Като начало се информираха за ползите от преработката на хартия. Разбраха, че един тон от нея спасява 19 дървета. Следващата стъпка бе посещение на най-голямата печатница в града. Там, където се печатат ежедневни вестници, тетрадки, книги, хартията се доставя с тонове. Учениците пресметнаха, че две роли от нея са един тон, т.е. равностойността на 19 отсечени дървета. Началникът на производството им обясни, че машината, подготвена за печат на тетрадки, е заредена с рециклирана американска хартия. Не са унищожени дръвчета. На въпрос какво правят с отпадъците от производството, началникът отвърна, че всичко се предава за преработка. Тук ставаше дума за хиляди килограма месечно.

     За следващата дейност – ръчно изработване на хартия - си взехме малко от техния отпадък. Най-интересното се случи в класната стая – кълцане, късане ... хартията трябваше да се раздроби. Заляхме я с вода, миксирахме, изчакахме да се получи каша и настъпи моментът всеки да опита да направи своя лист. Умишлено избягвахме избелването, защото вредните химикали замърсяват допълнително природата. Готовият продукт бе нещо прилично на картон. След експеримента споделихме наученото с първолачетата. Най-нетърпеливите от тях също изработиха лист хартия.

   Последната дейност, свързана с Деня на рециклирането, бе засаждане на дръвчета в двора на училището. С любезното съдействие на родители – специалисти от фонд „Земеделие” – Разград - се сдобихме с три фиданки, за които с години ще полагаме грижи.